صنعت طیور به ویژه پرورش مرغ از سالیان گذشته مورد استقبال مردم بوده است و دلیل آن هم استفاده زیاد انسان ها از گوشت مرغ و تخم مرغ در وعده های غذایی خود می باشد. شما به عنوان صاحب مرغداری باید از نیازهای غذایی مرغ آگاه باشید و آنها را برای مرغ های تخم گذار خود فراهم کنید تا کمیت و کیفیت تخم مرغ های تولید شده افزایش یابد. در دوره تخم گذاری نیاز غذایی مرغ با دوران جوجه و پولت کاملا متفاوت است و در این دوره مرغ ها به کلسیم، پروتئین، ویتامین A و E فراوانی در جیره غذایی خود احتیاج دارند. با ما همراه باشید تا تمام مواد معدنی ضروری که باید در دان مرغ تخم گذار وجود داشته باشد را برایتان بیان کنیم.
چرا تغذیه صحیح مرغ دارای اهمیت است؟
همانطور که نگهداری از طیور محبوبیت بیشتری پیدا کرده، درک ما از تغذیه مرغ نیز افزایش یافته است در نتیجه دانش مورد نیاز برای پرورش مرغ های سالم و مولد باید به مرغداران منتقل شود.
تغذیه نامناسب یا رژیم غذایی نادرست علت اصلی کاهش تخم گذاری مرغ یا حتی توقف آن می باشد و از طرفی می تواند منجر به به بیماری در مرغ های شما شود. حفظ تعادل در تغذیه مرغ ها بسیار حائز اهمیت می باشد زیرا اگر مرغ شما غذای بیشتری مصرف کند باز هم مشکل ساز است و تولید تخم کاهش می یابد.
“غذای مرغ تخم گذار از بدو تولد تا دوره تخم گذاری”
غذای جوجه (از ۰ تا ۸ هفتگی) :
از زمان تولد تا حدود هشت هفته، جوجه ها به سرعت از جوجه یک روزه به پولت تغییر می کنند. آنها برای داشتن بدنی سالم و استخوان های قوی و محکم به غذای اولیه مفید نیاز دارند. یک غذای اولیه سالم باید با پروتئین کامل، اسیدهای آمینه ( لیزین و متیونین )، ویتامین ها و مواد معدنی پر شود. پس این جوجه ها تا هشت هفتگی باید از غذای استارتر تغذیه کنند و یک خوراک با کیفیت برای آنها بین ۱۶ تا ۲۰ درصد پروتئین دارد و با امگا ۳ تقویت شود. همچنین مواد مغذی اضافی باید شامل بیوتیک ها، پروبیوتیک ها، کلسیم و منیزیم باشد.
خوراک پولت ها (از ۸ تا ۱۶ هفتگی) :
جوجه ها اکنون به عنوان پولت در نظر گرفته می شوند. در این مرحله غذایشان باید دارای مقدار کمی پروتئین با سطح کمتری از کلسیم داشته باشد اما باید همچنان حاوی امگا ۳ و سایر مواد مغذی باشد.
غذای مرغ تخم گذار (از ۱۶ هفتگی به بعد) :
هنگامی که پولت ها شروع به تخم گذاری کردند، وقت آن است که غذای این مرغ ها سرشار از کلسیم و پروتئین شود تا به آنها در تخم گذاری قوی و سالم کمک کند. زیاد، اسیدهای چرب امگا ۳ و دانه ها باشد.
در لیست زیر مواد معدنی ضروری برای مرغ تخم گذار با توضیح کامل بیان کرده ایم:
پروتئین :
از آنجایی که پروتئین در بسیاری از جنبه های عملکرد بدن و تولید پرندگان ( به ویژه رشد و تولید تخم مرغ ) حیاتی است، معمولا متخصصان تغذیه در انتخاب رژیم غذایی مناسب برای مرغ ها به آن اشاره می کنند. وجود پروتئین در رژیم غذایی منجر به تولید هورمون ها و آنزیم های مورد نیاز، بهبود عملکرد سیستم ایمنی و قادر بودن به حمل و انتقال اکسیژن در خون می شود. اگر یک ورزشکار باشید قطعا میزان مصرف بالای سفیده تخم مرغ در رژیم غذایی خود به دلیل دارا بودن پروتئین دارید. درنتیجه مرغ هم باید پروتئین بالایی را مصرف کند که سفیده تخم مرغش سرشار از پرتئین شود. منبع اصلی پروتئین در اکثر جیره های طیور کنجاله سویا می باشد.
برخی از غذاها ممکن است حاوی مقادیر کمتری پروتئین حیوانی باشند مانند پودر گوشت و استخوان، پودر جوجه و پودر ماهی. کنجاله کلزا نیز ماده دیگری است که ۳۵% پروتئین در آن یافت می شود و وجود آن در جیره غذایی مرغ بسیار توصیه می شود. کرم ها غذای دیگری هستند که به عنوان یک منبع برای پروتئین باید در دسترس مرغ ها قرار گیرند و گفته می شود، خوراک مرغ تخم گذار بهتر است شامل ۱۶ تا ۱۸ درصد پروتئین باشد.
انرژی :
یک مرغ از انرژی موجود در جیره غذایی خود برای کار مفید استفاده می کند و هر عملکرد مرغ مانند دویدن،غذا خوردن و تولید تخم نیاز به انرژی دارد. انرژی برای مرغ از سه منبع تامین می شود :
– کربوهیدرات ها (نشاسته)
– لیپیدها (چربی ها یا روغن ها)
– پروتئین
بیشتر خوراک طیور حاوی مقدار قابل توجهی کربوهیدرات و مقدار کمتری لیپید می باشد. در اکثر مرغداری ها از ذرت به عنوان بهترین و عالی ترین منبع برای کربوهیدرات در جیره غذایی مرغ ها استفاده می کنند. بهتر است غذای مرغ ها مقادیر کمتری از روغن های گیاهی مانند روغن سویا یا ذرت داشته باشد تا انرژی خوراک آنها حفظ شود.
کلسیم و فسفر :
هر دو جزو ضرورین ترین ماده معدنی موجود در تغذیه مرغ هستند. پوسته تخم مرغ از ۹۶ درصد کلسیم کربنات تشکیل شده پس این نشان می دهد که مصرف کلسیم برای مرغ تخم گذار چقدر مهم و ضروری می باشد. اگر چه فقط ۰.۵ درصد فسفر در پوست تخم مرغ موجود بوده اما همچنان بیانگر اهمیت وجود فسفر در جیره غذایی مرغ می باشد تا مرغ بتواند به راحتی کلسیم را متابولیزه کند. کلسیم و فسفر در خوراک مرغ باید نسبت صحیح با یکدیگر داشته باشند. نسبت آنها، دو قسمت کلسیم به یک قسمت فسفر در جیره غذایی مرغ می باشد. حدودا بین ۲.۵ تا ۳.۵ درصد کلسیم باید در غذای مرغ تخم گذار باشد.
ویتامین :
ویتامین ها موادی هستند که برای حیات انسان ها و حیوانات ضروری می باشند. آنها متعلق به ریز مغذی هایی هستند که برای متابولیسم طبیعی در حیوانات الزامی می باشند. ویتامین ها همچنین برای رشد، نمو، نگهداری و تولید مثل ضروری هستند و در جیره غذایی طیور نیز باید ویتامین وجود داشته باشد.